Film Office Δυτικής Μακεδονίας
Ποτάμια – Φαράγγια – Γεφύρια Κοζάνης

Ποτάμια – Φαράγγια – Γεφύρια Κοζάνης

Ποτάμια – Φαράγγια – Γεφύρια Κοζάνης

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ

Μαγευτικές εικόνες από αυτή την αξεπέραστη πηγή ζωής που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, με τους πολυάριθμους παραπόταμους και τους απέραντους  Βιότυπους που υπάρχουν στις κατάφυτες όχθες του. Τα γάργαρα  κρυστάλλινα νερά διασχίζουν την  πυκνή βλάστηση της περιοχής δημιουργώντας ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Οι εναλλαγές του τοπίου  είναι εντυπωσιακές ενώ υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ο Αλιάκμονας στη μυθολογία, ήταν παραποτάμιος θεός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, ενώ σύμφωνα με τον μύθο, τα  πρόβατα  που έπιναν νερό από τον ποταμό γινόταν λευκά. Είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας και σημαντικότατη  πηγή ζωής για ένα μεγάλο μέρος της.

Το  μήκος του είναι 300 χλμ, και  βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος. Πηγάζει από το Γράμμο και το Βόιο και διαρρέει ολόκληρη την κεντρική και δυτική Μακεδονία  εκβάλλοντας στο Θερμαϊκό ενώ στο  δέλτα που σχηματίζεται υπάρχουν σημαντικοί βιότοποι.

Για όσους αναζητούν την περιπέτεια, ο Αλιάκμονας διαθέτει πολλές διαδρομές για rafting και cannoying.

 

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ 1

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ 3

 

ΚΟΖΑΝΗ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ (ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ)

Είναι ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Μακεδονίας που σχηματίζει εντυπωσιακούς καταρράκτες μέσα σε ένα παραμυθένιο τοπίο  πυκνής  βλάστησης .Το φαράγγι  βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές των Πιερίων. Υπάρχει ένα ρέμα που κρύβεται μέσα στη γη στο  οποίο οφείλεται και το όνομά του ‘’Σκεπασμένο’’.

Στην είσοδο του φαραγγιού υπάρχει ένας  χώρος αναψυχής  και ένα κατάφυτο  μονοπάτι που  οδηγεί πιο ψηλά. Έχει δημιουργηθεί από τα νερά του ρέματος της Λάφιστας, που  ξεκινάει από το χωριό Καταφύγι και καταλήγει στη τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

Το  μήκος του είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και το ύψος του ξεκινάει από τα 450 μέτρα και φτάνει τα 1.350 μέτρα. Υπάρχουν δέκα επιβλητικοί καταρράκτες που δημιουργούν είκοσι φυσικές λίμνες ενώ τα ερείπια  των παλιών νερόμυλων σε συνδυασμό με τα ψηλά βράχια και το πυκνό δάσος δημιουργούν ένα τοπίο ειδυλλιακό. Προσφέρεται για canyoning και caving.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ (ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ)

 

ΦΑΡΑΓΓΙ  ΣΕΡΒΙΩΝ  ΚΟΖΑΝΗΣ

Το φαράγγι  των Σερβίων έχει συνδεθεί με διάφορους θρύλους όπως αυτόν  που λέει πως εάν το περάσουν  οι ερωτευμένοι θα πάρουν θετική απάντηση στην πρόταση γάμου τους. Αυτό συνέβη και  με το Βασιλιά της Ηπείρου Μιχαήλ Β’ ο οποίος πέρασε το φαράγγι και έτσι έγινε δεκτή η πρόταση γάμου που είχε κάνει το 1230 μ.Χ στην  Σερβιώτισσα Βασίλισσα και Μοναχή Θεοδώρα.

Τα ερείπια  βυζαντινού κάστρου που υπάρχουν στο λόφο δεξιά του φαραγγιού  δημιουργούν μία μοναδική εικόνα ενώ η δημιουργία ενός τεχνητού δάσους με πεύκα έχει συμπληρώσει αρμονικά την ομορφιά της φύσης. Υπάρχει πλακόστρωτο μονοπάτι που περνά από το λόφο και το κάστρο και καταλήγει σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στο  φαράγγι.

Από το λόφο μπορεί κανείς να θαυμάσει την πανοραμική θέα  των Σερβίων και της κοιλάδας του Αλιάκμονα.

Το μήκος του φαραγγιού είναι 3χιλιόμετρα και το  ύψος του περί τα 200 μέτρα. Πρόκειται σίγουρα για ένα τοπίο άγριας ομορφιάς κάτι που οφείλεται στις βραχώδεις πλαγιές, τους σύνθετους γεωλογικούς σχηματισμούς και την βλάστηση της περιοχής που είναι  λιγοστή και θαμνώδης.

Η είσοδος  για το φαράγγι  είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, μια παλιά βυζαντινή βασιλική εκκλησία του 15ου αιώνα. Το φαράγγι είναι ιδανικό για canyoing και caving.

φαράγγι σερβίων

ΓΕΦΥΡΙ ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ

Το γεφύρι μαζί με το ρέμα και το νερόμυλο στις όχθες, δημιουργεί μία εικόνα ζωγραφιά. Υπάρχει η παράδοση ότι το γεφύρι χρηματοδοτήθηκε από το Νικόλοαο Ζάμπρο ο οποίος ήταν ένας ληστής που τον καταδίωκαν τα οθωμανικά τάγματα στην περιοχή. Στην προσπάθειά του να διαφύγει ,επιχείρησε να περάσει το πλημμυρισμένο ρέμα, αλλά δεν μπόρεσε.

Τότε κατέφυγε στους Χρυσαυγιώτες οι οποίοι τον έκρυψαν σε ένα σπίτι,. Έτσι σώθηκε και για να τους ευχαριστήσει τους χρηματοδότησε το γεφύρι το οποίο κτίστηκε από τον πρωτομάστορα Αναγνώστη Τζιούφα. Η παράδοση λέει ότι στο κτίσιμο του γεφυριού συμμετείχαν και οι  μάστορες Ζιούλας και Πούλιος με καταγωγή από τη Χρυσαυγή Βοΐου.

Ζωγραφιστά Γεφύρια

Ιωαννίδης Γιάννης

 

ΓΕΦΥΡΙ ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΥ

Σε μία κατάφυτη περιοχή, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τσοτύλι, κοντά στους οικισμούς Ροδοχωρίου και Κριμηνίου, στον ποταμό Πραμόριτσα, βρίσκονται δύο πανέμορφα πεντάτοξα πέτρινα γεφύρια.

Το πρώτο κτίστηκε το 1802 με χορηγία του ιερέα του Κριμηνίου, κ.Παπαστέργιου, και συνδέει το Κριμήνι και το Ροδοχώρι με το Τσοτύλι. Το δεύτερο χτίστηκε πριν το 1890, στο  Παλαιομονάστηρο, κοντά στο Ροδοχώρι, με χορηγία του Δημητρίου Τσιούκαρη.

γεφύρι ροδοχωρίου

ΓΕΦΥΡΙ ΤΣΑΚΝΟΧΩΡΙΟΥ

 

Το γεφύρι του Τσακνοχωρίου είναι κτισμένο μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή, που περιβάλλεται από  διάφορα είδη δένδρων και ευωδιαστά αγριολούλουδα. Βρίσκεται στο ποτάμι Πραμόρτσα, που είναι παραπόταμος του Αλιάκμονα, κοντά στο χωριό Ανθοχώρι Βοΐου και ανάμεσα στα χωριά Φυτώκι, Παρόχθιο και Κληματάκι.

Το γεφύρι είναι κτισμένο στον παλιό χωματόδρομο Τσοτυλίου-Γρεβενών κι εξυπηρετούσε την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο κωμοπόλεις. Συνέδεε, επίσης, τα χωριά των Γρεβενών με το  Τσοτύλι που αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής. Ακόμη, από κει περνούσαν  τα κοπάδια με τα γιδοπρόβατα του Βοΐου, κατευθυνόμενα προς τα χειμαδιά της Θεσσαλίας.

γεφύρι τσακνοχωρίου

error: