Film Office Δυτικής Μακεδονίας
Παραδοσιακά Χωριά Κοζάνης

Παραδοσιακά Χωριά Κοζάνης

Παραδοσιακά Χωριά Κοζάνης

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ ΒΟΙΟΥ

       Πέτρινα σπίτια μέσα σε έναν καταπράσινο λόφο. Τα χρώματα του τοπίου εναλλάσσονται ανάλογα με τις εποχές. Ο Πεντάλοφος είναι ένα γραφικό χωριουδάκι που βρίσκεται στη δυτική άκρη του νομού Κοζάνης μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό κάλλος.

Ένα από τα μαστοροχώρια της Μακεδονίας το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Βοΐου, κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα στις  κορφές Γραντίσκα και Ρουμάνι και πολύ κοντά στο σημείο όπου συναντιούνται οι νομοί, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών.

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ ΒΟΙΟΥ

 

ΔΙΛΟΦΟ ΒΟΙΟΥ

         Ένα χωριό βαμμένο στο χρώμα της πέτρας. Το Δίλοφο είναι από τα ομορφότερα ορεινά χωριά του Βοΐου.  Σπιτάκια ζωγραφιστά, πέτρινα στενά, γερόντισσες με τα κλασσικά  μαύρα μαντήλια να βαδίζουν αργά στα στενά σοκάκια, δένδρα ανθισμένα και αυλές με πολύχρωμες τριανταφυλλιές συνθέτουν τις εικόνες που συναντά ο επισκέπτης.

Σε υψόμετρο 970 μέτρα το Δίλοφο αγναντεύει την πανέμορφη  ράχη Μπουργιάνη. Υπάρχουν δύο συνοικίες, η μία με ανατολικό και η άλλη με δυτικό προσανατολισμό, ενώ ακριβώς ανάμεσά τους βρίσκεται η κεντρική πλατεία με τον υπέροχο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος κτίστηκε το έτος 1844.

ΔΙΛΟΦΟ ΒΟΙΟΥ Κοζάνης

 

 

ΒΥΘΟΣ ΒΟΙΟΥ

     Βυθισμένος μέσα στα Βουνά, μοιάζει να τον αγκαλιάζουν οι απόκρημνες ράχες του Βοίου. Σε υψόμετρο 1035, ο Βυθός, είναι  φτιαγμένος από την πέτρα των βράχων που τον περιβάλλουν. Ένα χωριό δεμένο  με το φυσικό του περιβάλλον, γεννημένο από αυτό, σε μια τέλεια αρμονία  χρωμάτων,  υλικών  και  άγριας ομορφιάς.

Ο Κάτω Βυθός, είναι χωμένος μέσα σε μια απότομη ρεματιά περικυκλωμένος από ένα υπέροχο καστανόδασος! Το επάνω χωριό, που βρίσκεται 500 μέτρα μακριά, κρέμεται στους θεόρατους βράχους του Καραουλιού, οι οποίοι υψώνονται κατακόρυφα σε ύψος διακοσίων μέτρων. Εδώ βρίσκεται και η κεντρική πλατεία, ο γραφικότατος Μάρμαρος.

ΒΥΘΟΣ ΒΟΙΟΥ 2

Καίτη Παπαναούμ

 

ΒΥΘΟΣ ΒΟΙΟΥ 3

Καίτη Παπαναούμ

ΒΥΘΟΣ ΒΟΙΟΥ - Μονή Αγίας Τριάδας

Μονή Αγίας Τριάδας  Βυθού – Καίτη Παπαναούμ

 

ΜΟΡΦΗ ΒΟΙΟΥ

        Λιθόκτιστα σπίτια, ξύλινα χρωματιστά μπαλκονάκια με ευωδιαστά  λουλούδια, η θέα των βουνών και ο ήχος των αηδονιών συνθέτουν μοναδικές εικόνες μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτης  ηρεμίας και γαλήνης.  Ένας ύμνος στο μεγαλείο της φυσικής απλότητας.

Ένα πέτρινο παγκάκι φτιαγμένο από τους κίονες της παλιάς εκκλησίας του χωριού του 17ου αιώνα, ξεχασμένο από το χρόνο, αφημένο σε μια άκρη,  μαρτυρά τους αιώνες της ιστορίας,  της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Το παλαιότερο όνομά της ήταν Μοιρασάν. Στο καφενεδάκι της πλατείας υπάρχει ένας πίνακας  μεγάλων διαστάσεων του ζωγράφου Λεωνίδα Ευθυμιάδη, στον οποίο απεικονίζονται οι  αρχαίες Νηρηίδες της μυθολογίας στο γεφύρι της Τσιούκας. Ο ι Νηρηίδες ντυμένες με αέρινα φορέματα και  κρατώντας παγανιστικά σύμβολα  έλκουν με το χορό τους τον ίδιο το Διόνυσο.

ΜΟΡΦΗ ΒΟΙΟΥ ΜΟΡΦΗ ΒΟΙΟΥ 2

 

ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΒΟΙΟΥ

       Ένα χωριό πίνακας ζωγραφικής. Ρυάκια μέσα στα βράχια, καταρράκτες,  δένδρα με καφεκόκκινα χρώματα  κι ένας παραδοσιακός νερόμυλος στην άκρη του ρέματος, συμπληρώνει το παραμυθένιο σκηνικό.  Το παλιό όνομα ήταν Μιραλί και το 1930 πήρε το όνομα Χρυσαυγή.

Σε υψόμετρο 860  μέτρων, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά του Βοΐου, ανάμεσά στην  Κορυφή, τον Πεντάλοφο, το Βυθό, το Δίλοφο, το Δασύλλιο, το Τρίκορφο και τον Άγιος Κοσμά. Το ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής είναι παραδοσιακό, με πλήθος λιθόκτιστα σπίτια τα οποία συνδυασμένα με το φυσικό κάλλος αποτελούν ένα  εντυπωσιακό σκηνικό.

ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΒΟΙΟΥ

ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΒΟΙΟΥ 2

ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΒΟΙΟΥ 3

Διονύσης Μποζιάκας

 

 

ΚΟΡΥΦΗ ΒΟΙΟΥ

        Είναι κτισμένη στην πλαγιά του βουνού , μέσα στα φαράγγια και τις βαθιές χαράδρες. Ένα τοπίο απίστευτης άγριας ομορφιάς  που φτάνει μέχρι  το ποτάμι  Πραμόριτσα.

Ο Σμόλικας και η Βασιλίτσα που βρίσκονται απέναντι από το χωριό, το ακατέργαστο φυσικό περιβάλλον και τα πέτρινα σπίτια που  κρέμονται στις απόκρημνες πλαγιές  δημιουργούν εικόνες μοναδικού φυσικού κάλους!

 

 

 

κορυφή βοΪου

Κορυφή Βοίου

ΒΛΑΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

      Η αρχόντισσα του Βοίου. Πανέμορφο βλαχοχώρι, με αρχοντικά σπίτια που μαρτυρούν την ευρωστία των κατοίκων της. Ένα  χωριό κτισμένο  ανάμεσα στα βουνά Σινιάτσικο και Μουρίκι. Γραφικά σοκάκια που στολίζονται από τα υπέροχα αρχοντικά με τα διάφορα χρώματα και τις μοναδικές πέτρινες και ξύλινες διακοσμήσεις, παμπάλαιες εκκλησίες και  μια μεγάλη  πλατεία, σημείο συνάντησης των κατοίκων, με μικρά ταβερνάκια που προσφέρουν παραδοσιακά πεντανόστιμα εδέσματα.

Είτε το χειμώνα χωμένη μέσα στο κάτασπρο τοπίο των  βουνών, είτε την άνοιξη μέσα σε καταπράσινα δένδρα και τα χρωματιστά λουλούδια στις αυλές των σπιτιών,  η Βλάστη είναι πραγματικά υπέροχη.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΒΛΑΣΤΗΣ

 

 

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

       Η Μεταμόρφωση φημίζεται για τις πολλές πηγές της  αλλά και το απέραντο πράσινο που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή. Το δάσος των   12 Αποστόλων  είναι μία όαση πρασίνου, όπου οι  συστάδες δένδρων μαζί με τα γραφικά μονοπάτια και την   πανδαισία  των ροζ, μωβ και κίτρινων χρωμάτων των λουλουδιών συνθέτουν ένα περιβάλλον απίστευτης φυσικής ομορφιάς.. Τα δώδεκα εξωκλήσια προσθέτουν ένα ακόμη ξεχωριστό στοιχείο ομορφιάς, μέσα σε αυτόν τον  παράδεισο ηρεμίας και γαλήνης.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δάσος των 12 Αποστόλων  στο χωριό Μεταμόρφωση Κοζάνης

dasos

 

error: