Film Office Δυτικής Μακεδονίας
Παραδοσιακά Χωριά Καστοριάς

Παραδοσιακά Χωριά Καστοριάς

Παραδοσιακά Χωριά Καστοριάς

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΩΡΙΑ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΑ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΕΣΤΕΙΩΝ

Τα ”Κορέστεια”  είναι  εγκαταλελειμμένα χωριά με πλήθος από πλίνθινα σπίτια μοναδικής και σπάνιας αρχιτεκτονικής για την Ελλάδα. Βρίσκονται στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει την Καστοριά με τη Φλώρινα. Πρόκειται για τα  χωριά Χάλαρα, Μελάς, Άνω και Κάτω Κρανιώνα, Γάβρος, Μαυρόκαμπος, Άγιος Αντώνιος, Κώττας και Βατοχώρι .

Τα σπίτια είναι κατασκευασμένα με πλίνθους, με κοκκινόχωμα και άχυρο, που δίνουν το κοκκινωπό χρώμα στο τοπίο της περιοχής. Όταν στις 13 Οκτωβρίου του 1904 οι Τούρκοι σκότωσαν τον Παύλο Μελά, το χωριό Μελάς πέρασε στην ιστορία.

Εδώ άλλωστε έγιναν οι σκληρότερες και φονικότερες μάχες, της νεότερης  Ελληνικής ιστορίας. Το μαρτυρούν  οι τρύπες στα παλιά ερειπωμένα  σπίτια των Κορεστείων,  από τα πολυβόλα των αεροπλάνων.

ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1

 

 

κορέστια-2

ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2

Studio trasias

ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 3

Studio trasias

 

Απόκοσμη Γοητεία

ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 5

 

ΒΟΓΑΤΣΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Αυτό το χωριουδάκι με τα όμορφα πέτρινα και χρωματιστά σπιτάκια του αλλά και τα στενά χωμάτινα δρομάκια αποτελεί άλλο ένα στολίδι του νομού. Στην πλατεία μικρά καφέ και μεζεδοπωλεία αποτελούν  μια όμορφη ανάπαυλα για τον επισκέπτη.

Είναι κτισμένο στην πλαγιά ενός  ασβεστολιθικού βουνού. Κάθε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τα κατακίτρινα κρινάκια που φυτρώνουν  στις πλαγιές του, βάφουν κίτρινο αυτό το πανέμορφο ορεινό σκηνικό.

ΒΟΓΑΤΣΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΒΟΓΑΤΣΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Μακεδονίας και ανήκει στον δήμο Καστοριάς από το 2010. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βέρνο.

Αποτελεί έναν παραδοσιακό οικισμό με πέτρινα σπίτια και φυσική ομορφιά ενώ διαθέτει ξενώνες, παραδοσιακά καφενεία και μεζεδοπωλεία.

 

ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 3ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 4

 

ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το Νεστόριο είναι κωμόπολη του νομού Καστοριάς της Μακεδονίας και απέχει 28 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πρωτεύουσα του νομού. Είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό χτισμένο μέσα στις κατάφυτες πλαγιές του Γράμμου σε υψόμτρο 890 μέτρων.

Υπάρχει το  Άνω Νεστόριο και  το Κάτω Νεστόριο. Το Κάτω Νεστόριο φτάνει μέχρι τον Αλιάκμονα. Στο Νεστόριο γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού, το River Party, το οποίο είναι κατασκήνωση που περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις με γνωστούς καλλιτέχνες. Το ξεκίνησαν  παιδιά μεταναστών, που έρχονταν τα καλοκαίρια στο χωριό και οργάνωναν μικρά πάρτυ στο ποτάμι.

Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε οργανωμένη κατασκήνωση  και δημιουργήθηκε το River Party το οποίο και μιμήθηκαν σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

ΓΕΦΥΡΙ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ

 

ΔΙΣΠΗΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το μικρό αυτό χωριό απέχει μόλις 7 χλμ. από την Καστοριά και είναι κτισμένο στην νότια πλευρά της λίμνης Ορεστιάδας. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό που πήρε το όνομά του από το σπήλαιο που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μ. από τον οικισμό.

Το Δισπηλιό παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον χάρις στον Λιμναίο Προϊστορικό Οικισμό που ανακαλύφθηκε στην περιοχή. Σύμφωνα με τα ευρήματα ο λιμναίος αυτός οικισμός χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή (6000 – 3000 π.Χ.) και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τις δραστηριότητες του ανθρώπου της εποχής εκείνης.

 

ΛΙΜΝΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ

Εδώ ο χρόνος έχει γυρίσει 7.500 χρόνια πίσω, όπου ένας προϊστορικός λιμναίος οικισμός έχει στηθεί από τους αρχαιολόγους για να ζωντανέψουν τη ζωή μιας κοινωνίας που έζησε στα βάθη των αιώνων και να δείξει την καθημερινότητά τους, τις ασχολίες και τον τρόπο ζωής τους.

Μικρά καλυβάκια,  εργαλεία της εποχής, φιγούρες νεολιθικών ανθρώπων στις καθημερινές τους ασχολίες και  ξύλινες πλατφόρμες ξαναζωντανεύουν μπροστά στον επισκέπτη σκηνές από μια ζωή τόσο διαφορετική από τη σημερινή. Το Δισπηλιό βρίσκεται στη θέση «Νησί», 8 χλμ από την Καστοριά στα νότια της λίμνης Ορεστιάδας.

Αρχαίος Οικισμός στη Λίμνη

                                                       ΕΠΤΑΧΩΡΙ 

    Το Επταχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 880 μέτρα, σε χαράδρα ανάμεσα στο Βόιο, το Σμόλικα της Πίνδου και τις Αρένες Γράμμου. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 110. Το χωριό διασχίζεται από την παλιά εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων. Ανήκει διοικητικά στο νομό Καστοριάς, στο δήμο Νεστορίου. Γεωμορφολογικά, ιστορικά και ηθογραφικά ανήκει στην Ήπειρο .Στη σημερινή του θέση, δημιουργήθηκε το 16ο αιώνα, από τη συνένωση αρκετών μικρών χωριών, των οποίων η ιστορία μαρτυρείται πριν τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Η συνένωση προήλθε από την “αδήριτη ανάγκη να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις διαρκείς λεηλασίες από Τουρκαλβανούς επιδρομείς”, όπως γράφει ο αείμνηστος Δημήτριος Τσίγκαλος από το Επταχώρι. Η παλιότερη αναφορά είναι το 1530 με το όνομα Βουρβουτσικό.

επταχωρι1

 

 

eptahori1 eptahori2

 

                                        ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η Κλεισούρα, γνωστή και ως Βλαχοκλεισούρα, με το υπέροχο κλίμα, τα καταπράσινα δάση οξιάς και βελανιδιάς, μέσα σε περιβάλλον φυσικής αρμονίας, προσφέρεται για ορειβασίες με μοναδικές εμπειρίες και συγκινήσεις και για ευχάριστες πεζοπορίες στους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια. Βρίσκεται στο 32ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Αμυνταίου. Απλώνεται αμφιθεατρικά σε μια απότομη πλαγιά του βουνού Μουρικιού, σε υψόμετρο 1.275 μ., στη στενωπό.  Όπως μαρτυράει το όνομά της, στην κορυφή της διάβασης του δρόμου, που χρησιμοποιούσαν τα εμπορικά καραβάνια και συνδέει την Εορδαία  και Καστοριά, ανάμεσα στα βουνά Σινιάτσικο και Βίτσι.

klisoura1

 

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Παλιά συνοικία της πόλης, το Ντολτσό. Δεκάδες αρχοντικά διαδέχονται το ένα το άλλο, άλλα ερειπωμένα και ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και άλλα αναστηλωμένα και περήφανα. Χάρη σε αυτά τα αρχοντικά αλλά και στους περίπου 70 ναούς (βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς), η Καστοριά αποτελεί προορισμό για ιστορικούς και ερευνητές.

Ο πλούτος της πόλης σε μνημεία δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα στο σύνολό του. Η αναστήλωση των αρχοντικών γίνεται πάντα με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του κτιρίου, με ειδικούς μελετητές, αρχιτέκτονες και διακοσμητές που γνωρίζουν τη μακεδονίτικη και ειδικά την καστοριανή αρχιτεκτονική. Μάλιστα, κάποια από τα αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες.

 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2

ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1

error: