Film Office Δυτικής Μακεδονίας
Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί Καστοριάς

Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί Καστοριάς

Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί Καστοριάς

ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ

Χωριά ερειπωμένα που στέκουν βουβά, μέσα στη μυστηριακή σιωπή της λήθης. Σπίτια με πλίνθους σε βαθυκόκκινο χρώμα, διώροφα  ακόμη και τριώροφα με μισογκρεμισμένες στέγες και μπαλκόνια που καταρρέουν, δένδρα που ξεπροβάλουν μέσα από πόρτες και παράθυρα, είναι εικόνες που συνθέτουν το σουρεαλιστικό σκηνικό των θρυλικών χωριών των Κορεστείων.

Τα χωριά όπου γυρίστηκαν μεγάλες ελληνικές και ξένες παραγωγές. Στον Κρανιώνα, στη Χαλάρα και στον  Μαυρόκαμπο γυρίστηκαν πλάνα της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη  «Ψυχή βαθιά»  και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού»  αλλά και σκηνές από την ταινία «Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο».

Επίσης στον Κρανιώνα γυρίστηκε  και η  τηλεοπτική σειρά για τη ζωή του Αγίου Παισίου διότι το τοπίο του εγκαταλειμμένου χωριού προσομοίαζε με αυτό του χωριού Φάρασα της Μικρασίας από όπου καταγόταν ο Άγιος.

korestia1b

 

Απόκοσμη Γοητεία

 

ΚΡΑΝΙΩΝΑΣ

Το  χωριό  Κρανιώνας είναι ένα από τα φημισμένα χωριά των Κορεστείων. Την εικόνα συνθέτουν  μεγάλα διώροφα και τριώροφα πλίνθινα σπίτια με φανερή την εικόνα της χρόνιας εγκατάλειψης σε σημείο ώστε να δημιουργηθεί ένα απόκοσμο και σουρεαλιστικό σκηνικό.

Δέντρα που βγαίνουν μέσα από τα παράθυρα και σπίτια φαντάσματα,  δημιουργούν την εντύπωση πως κάποιο απόκοσμο πλάσμα θα ξεπηδήσει μέσα από τα μισογκρεμισμένα παράθυρα ή θα σταθεί πάνω στα κατεστραμμένα ξύλινα  μπαλκόνια χωρίς κάγκελα.

Η ίδια εικόνα και μέσα στα σπίτια δημιουργεί την εντύπωση πως κάτι ξαφνικό ανάγκασε τους ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείψουν βιαστικά, αφήνοντας πίσω τα αντικείμενα τους να μένουν βουβά,  μέσα  σε έναν παγωμένο χρόνο.

 

ΚΡΑΝΙΩΝΑΣ - Το χωριό Κρανιώνας είναι ένα από τα φημισμένα χωριά των Κορεστείων

 

spitia1

 

spitia2

 

spitia3

ΓΑΒΡΟΣ

Πολλές ιστορίες έχουν να διηγηθούν και τα ερειπωμένα σπίτια του χωριού  Γάβρος. Ιστορίες από τον εμφύλιο σπαραγμό, από το Μακεδονικό αγώνα αλλά και από τη μαζική μετανάστευση των δεκαετιών 50 και 60.

Η ιστορία της Ελλάδος μέσα σε μια εικόνα .Και εδώ το ίδιο σκηνικό βγαλμένο από ταινία τρόμου.

gayros5b

 

gayrosf

ΓΑΒΡΟΣ - Πολλές ιστορίες έχουν να διηγηθούν και τα ερειπωμένα σπίτια του χωριού

 

ΧΑΛΑΡΑ

Εδώ αξίζει κανείς να δει και το νερόμυλο, που αποτελεί  κι εκείνος, όπως και ο  πλινθόκτιστος ναός της Παναγίας, που κτίστηκε το 1717,  εικόνα από έναν άχρονο χρόνο.

Επίσης τα πλίνθινα σπίτια είναι πολυάριθμα με ορατά τα σημάδια της χρόνιας εγκατάλειψης. Υπάρχουν ακόμη ίχνη αρχαίας κατοικίας στην  τοποθεσία «Μπουάτες» που βρίσκεται  800 μ. βορειοανατολικά του χωριού.

ΜΑΥΡΟΚΑΜΠΟΣ

Άλλο ένα έρημο χωριό των Κορεστίων με τα ερειπωμένα σπίτια του να στέκουν δίχως  ζωή μέσα  σε μια απόκοσμη σιωπή. Πρόκειται για έναν ορεινό οικισμό που κατά το έτος  1878 καταγράφηκαν 600 χριστιανοί ορθόδοξοι ενώ  το 1886 υπήρχαν 300 χριστιανοί   και ορθόδοξη εκκλησία.. Το  1951 απογράφηκαν 199 κάτοικοι.

Παλιά  υπαγόταν στον Δήμο Κορεστίων ενώ τώρα έχει ενταχθεί στον Δήμο Καστοριάς.

 

ΜΑΥΡΟΚΑΜΠΟΣ Άλλο ένα έρημο χωριό των Κορεστίων 1 ΜΑΥΡΟΚΑΜΠΟΣ Άλλο ένα έρημο χωριό των Κορεστίων 2

 

ΑΝΩ ΜΕΛΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Στο ιστορικό αυτό χωριό, η Ελληνική ιστορία εκτυλίσσεται εμπρός στα μάτια του επισκέπτη. Το σπίτι όπου εφονεύθη ο Παύλος Μελάς, θα μένει αιώνια παρακαταθήκη της αγνής θυσίας, των ανώτερων συναισθημάτων και των υψηλών ιδανικών μια εποχής,  τόσο διαφορετικής από τη δική μας.

Ο Άνω Μελάς είναι ένα ορεινό πλινθόκτιστο χωριό, χτισμένο στις πλαγιές του Βιτσίου. Η οικία Καντζάκη, είναι ο  χώρος τού ιστορικού Μουσείου Παύλου Μελά, προς  τιμήν του  ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα  Παύλου Μελά που θανατώθηκε το 1904, από  οθωμανικό απόσπασμα.

Είναι ένα διώροφο κτισμένο με την τοπική αρχιτεκτονική, όπου το ισόγειο είναι χτισμένο με λιθόκτιστους τοίχους, ο πρώτος όροφος με ελαφριά υλικά από πλίνθους και με  ξύλινη κεραμοσκεπή.

 

ΑΝΩ ΜΕΛΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1 ΑΝΩ ΜΕΛΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2  ΑΝΩ ΜΕΛΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 3   ΑΝΩ ΜΕΛΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 4