Film Office Δυτικής Μακεδονίας
Αρχαιολογικοί χώροι Καστοριάς

Αρχαιολογικοί χώροι Καστοριάς

Αρχαιολογικοί χώροι Καστοριάς – Αρχαιολογικοί χώροι Καστοριάς

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 

ΛΙΜΝΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ

Άλλη μία εικόνα που φέρνει το μακρινό παρελθόν, στο παρόν. Πρόκειται για μία πιστή αναπαράσταση ενός αρχαίου λιμναίου οικισμού που υπήρξε στην περιοχή κατά την Νεολιθική εποχή.

Περιλαμβάνει το πρώτο οικομουσείο της χώρας κι ένα χώρο με εκθέματα. Οι άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί, 7.500 χιλιάδες χρόνια πριν, χρησιμοποιούσαν κορμούς δέντρων και χοντρόσκοινα, για να κτίσουν τα σπίτια τους αλλά και άχυρα, λάσπη και οστά ζώων, για να  κατασκευάσουν διάφορα οικιακά αντικείμενα τα οποία δίνουν πολλές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους.

Υπάρχουν  καλύβες πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες αλλά και αγγεία, χύτρες, καλάθια και μία βάρκα όλα σε φυσικό μέγεθος.  Η περιοχή βρίσκεται κοντά σε ένα παραλίμνιο χωριουδάκι το Δισπηλιό, λίγα  χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς.

 

Αρχαίος Οικισμός στη ΛίμνηΑρχαίος Οικισμός στη Λίμνη 2 Αρχαίος Οικισμός στη Λίμνη 3 Αρχαίος Οικισμός στη Λίμνη 4 Αρχαίος Οικισμός στη Λίμνη 5

Καίτη Παπαναούμ

 

ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

Η Διοκλητιανούπολη ήταν αρχαία πόλη της εποχής του Διοκλητιανού  η οποία σύμφωνα με τον  Προκόπιο είχε ήδη εγκαταλειφθεί μετά  τις επιδρομές των Γότθων τον 4ον αιώνα και ήταν ήδη ερημωμένη την εποχή της βασιλείας του Ιουστινιανού 527-565.

Τοποθετείται στην  εγγύτερη περιοχή του Άργους Ορεστικού κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα και τη λίμνη της Καστοριάς.

 

ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΑΡΧΑΙΑ ΟΡΕΣΤΙΔΑ

 

Η Αρχαία Ορεστίδα ήταν ένα κρατίδιο που  περιελάμβανε τις πόλεις: Κήλητρον δηλαδή την Καστοριά, την πόλη Λύκη στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου,  το Άργος Ορεστικόν, τη Βάττυνα και μια ακόμη πόλη άγνωστη κοντά στο  Σισάνι.

Η Ορεστίδα που πήρε το όνομά της από τους κατοίκους της  Ορέστες  Μακεδνούς,  καταλάμβανε την περιοχή της σημερινής  Καστοριάς, του Δήμου Βοΐου Κοζάνης, του Δήμου Πρεσπών Φλώρινας και της κοιλάδας του Άνω Δεβόλη. Ήταν αρχαία «χώρα» της Μακεδονίας και ανήκε, στα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας – δηλαδή τη σημερινή Δυτική Μακεδονία- μαζί με την Ελιμιώτιδα, τη Λυγκηστίδα, την Εορδαία, την Πελαγονία και την Τυμφαία. Πρωτεύουσα  της αρχαίας Ορεστίδας  ήταν το Άργος Ορεστικό.

αρχαιαορεστιδα

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ  ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΓΑ (ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ)

 

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ο Βουλγαροκτόνος, την άνοιξη του 1017 ξεκίνησε απ’ τη Μοσυνούπολη εναντίον του οχυρού του Λογγά, όπου και κατέστρεψε εκ θεμελίων το βουλγάρικο οχυρό  και μοίρασε τους στασιαστές κατοίκους του ως σκλάβους στους στρατιώτες του.

Αμέσως μετά. ο Βουλγαροκτόνος προσπάθησε να πολιορκήσει και  την Καστοριά, που την κατείχαν οι Βούλγαροι, αλλά παρ’ όλες τις  προσπάθειες του γενναίου στρατού δεν μπόρεσε να την κυριεύσει λόγω της πολύ καλής οχύρωσής της.

λογγάς

 

ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της Μονής της Παναγίας Μαυριώτισσας, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης της Καστοριάς, υπάρχει το Σπήλαιο του Δράκου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπήλαιο, με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Πήρε το όνομά του από έναν άγρυπνο δράκο, ο οποίος σύμφωνα με τον θρύλο φύλαγε ένα χρυσορυχείο που βρισκόταν μέσα στη σπηλιά .Το  σπήλαιο περιλαμβάνει πέντε διαδρόμους, δέκα αίθουσες κι επτά υπόγειες λίμνες. Έχουν βρεθεί οστά  προϊστορικής αρκούδας των σπηλαίων, η οποία ζύγιζε μέχρι  και  μισό τόνο.

Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου  παραμένει σταθερή, σε όλες τις εποχές.

 

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

 

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το Δάσος βρίσκεται μέσα σε δελταϊκές προσχώσεις της προϊστορικής θάλασσας που αναπτύσσονταν στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και  καλύπτει περιμετρικά, σχεδόν όλη την έκταση του χωριού Νόστιμο Καστοριάς που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων στη πλαγιά ενός λόφου.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός κορμών ύψους 5 -10 μέτρων και διαμέτρου 40-80 εκατοστά κυρίως τροπικής-υποτροπικής βλάστησης, των οποίων η απολίθωση ήταν κύρια και πολύ καλή με άμεση συνέπεια την άρτια διατήρηση των κορμών, σε βαθμό που να είναι δυνατός ο προσδιορισμός γενών ή ειδών.

 

απολιθωμενο δάσος

 

error: