Film Office Δυτικής Μακεδονίας
Ποτάμια – Φαράγγια – Γεφύρια Γρεβενών

Ποτάμια – Φαράγγια – Γεφύρια Γρεβενών

Ποτάμια – Φαράγγια – Γεφύρια Γρεβενών

ΠΟΤΑΜΙΑ – ΓΕΦΥΡΙΑ – ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ

Ο ξεχωριστός ποταμός Βενέτικος με τους περίεργους βραχώδεις σχηματισμούς στις όχθες του, είναι  ένας παραπόταμος του Αλιάκμονα με  μοναδική ομορφιά, με υπέροχα μπλέ νερά και  πετρόχτιστα τοξωτά γεφύρια.

Οι  πύλες του βρίσκονται στο δρόμο που συνδέει τα Γρεβενά με την Καλαμπάκα. Το σκηνικό είναι απόκοσμο με περίεργους μολασσικούς σχηματισμούς  και αλλουβιακές αποθέσεις στις άκρες του ποταμού. Τα απόκρημνα βράχια που σχηματίζονται πάνω από τις όχθες μοιάζουν να συνεχίζουν το σκηνικό των βράχων των Μετεώρων. Το τοπίο συμπληρώνουν όμορφα φαράγγια, κοιλάδες και καταπράσινα δάση.

Όλη η διαδρομή είναι μαγευτική είτε με αυτοκίνητο είτε για τους πιο τολμηρούς με rafting. Τα γεφύρια του Βενέτικου είναι της Πορτίτσας, του Σταυροπόταμου, του Αζίζ Αγά, του Σπανού, του Καλογήρου και τα Καγκέλια. Γύρω από τον ποταμό η περιοχή βρίθει από ιτιές, πλατάνια, σκλήθρα, έλατα και βελανιδιές.

Σε αυτό το υπέροχο τοπίο των δασών με την άγρια ομορφιά, ζουν λύκοι, αρκούδες, αγριόγατοι, αγριόχοιροι, λαγοί, σκίουροι, αλεπούδες αλλά και  νυφίτσες, ασβοί και κουνάβια.

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ 1

Καίτη Παπαναούμ

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ 2

Καίτη Παπαναούμ

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ 3

Θωμάς Μπιζιούρας

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ 4

Θωμάς Μπιζιούρας

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ 5

Ιωαννίδης Γιάννης

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ 6

Καίτη Παπαναούμ

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ 7

Καίτη Παπαναούμ

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ 8

Καίτη Παπαναούμ

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ 9

 

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΟΡΤΙΤΣΑ (ΣΠΗΛΑΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ)

 

Το φαράγγι  με το πανέμορφο πέτρινο γεφύρι κάτω από το οποίο κυλούν  τα ήρεμα νερά του Βενέτικου δημιουργεί μία εικόνα ξεχωριστής ομορφιάς. Εκεί στους πρόποδες του Όρλιακα,  όπου  κυλά ο ποταμός Βενέτικος δημιουργείται η μικρή κοιλάδα Κανάβη που  καταλήγει σε ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες.

Το εντυπωσιακό αυτό φαράγγι, βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών, ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας. Το φαράγγι κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα, ενώ περιβάλλεται από πανύψηλους βράχους ύψους 200 μέτρων.

Το πανέμορφο  γεφύρι κατασκευάστηκε το 1743 και έχει μήκος 34  μέτρα. Το φαράγγι είναι πολύ στενό, ενώ σε κάποια σημεία που είναι  εντελώς σκοτεινό προσφέρεται για μία μοναδική διαδρομή canyoning!

ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΡΤΙΤΣΑ Γρεβενών 2

Ιωαννίδης Γιάννης

ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΡΤΙΤΣΑ Γρεβενών 3

Θωμάς Μπιζιούρας

ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΡΤΙΤΣΑ Γρεβενών

 

ΓΕΦΥΡΙ ΑΖΙΖ ΑΓΑ, 

ΤΡΙΚΩΜΟ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ένα ακόμη γραφικό γεφύρι των Γρεβενών, απομεινάρι μιας άλλης  εποχής στέκεται αγέρωχο, νικητής του χρόνου και των φυσικών φαινομένων, φέρνοντας μαζί του την αξεπέραστη αισθητική  της εποχής του.

Απόλυτα εναρμονισμένο με τη φύση, φτιαγμένο με τα υλικά της , γεννημένο απ΄ τα σπλάχνα της, μένει αλώβητο για να θυμίζει τη σημασία του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και της αρμονίας των ανθρώπινων δημιουργημάτων με αυτό.  Κτίστηκε το 1727 στο Τρίκωμο Γρεβενών.

Κάτω από την καμάρα του γεφυριού υπάρχει ένα κουδουνάκι που προειδοποιούσε τους διαβάτες για ισχυρούς ανέμους ώστε να μην το περάσουν. Τα πλαϊνά προστατευτικά δεν υπήρχαν τότε στα περισσότερα γεφύρια.

Το γύρω περιβάλλον είναι φανταστικό με μικρές υπέροχες  αμμουδιές με ψιλή άμμο κάτω από το γεφύρι αλλά και στις όχθες του Βενέτικου, στις οποίες μπορεί κανείς  να κολυμπήσει στα δροσερά νερά ή να κάνει απλώς ηλιοθεραπεία θαυμάζοντας το υπέροχο τοπίο.

 

ΓΕΦΥΡΙ ΑΖΙΖ ΑΓΑ,  ΤΡΙΚΩΜΟ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1 ΓΕΦΥΡΙ ΑΖΙΖ ΑΓΑ,  ΤΡΙΚΩΜΟ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2 ΓΕΦΥΡΙ ΑΖΙΖ ΑΓΑ,  ΤΡΙΚΩΜΟ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ 3 ΓΕΦΥΡΙ ΑΖΙΖ ΑΓΑ,  ΤΡΙΚΩΜΟ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ 4

 

ΓΕΦΥΡΙ ΣΠΑΝΟΥ

Ένα  πολύτοξο γεφύρι χωμένο μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, που μας ταξιδεύει σε εποχές μακρινές, θρυλικές, ξεχωριστές. Ένα πανέμορφο γεφύρι που έχει να διηγηθεί ιστορίες μοναδικές  από σκληρούς  πολέμους  και φονικές μάχες. Κάθε γεφύρι αποτελεί κι  ένα  ανεπανάληπτο μάθημα ιστορίας, μία μοναδική παρακαταθήκη αγώνων, ηρώων, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας.

Η γέφυρα Σπανού  χτίστηκε γύρω στα 1860 από το Μουσταφά πασά ή Σπανό πάνω στα ερείπια διπλής γέφυρας που είχε κτιστεί από το σουλτάνο Βαγιαζίτ. Βρίσκεται στο Βενέτικο ποταμό, δίπλα στο δρόμο Γρεβενών  – Μετσόβου, ανάμεσα στα χωριά Κοσμάτι και Κηπουρειό.

gefyri-spanoy

ΓΕΦΥΡΙ ΔΑΣΥΛΛΙΟΥ

Πρόκειται για ένα ακόμη ζωγραφιστό γεφύρι που βρίσκεται στο δρόμο προς Δασύλλιο από Γρεβενά και γεφυρώνει το Μαεριώτικο ποτάμι. Είναι μονότοξο  με συνολικό μήκος 23μ και πλάτος 3μ. Γύρω από το γεφύρι εκτός από τις κατάφυτες πλαγιές και το υπέροχο ποτάμι που κυλά ήρεμα υπάρχει κι ένας μικρός καταρράκτης.

Κατασκευάστηκε το 1910, με έσοδα από έρανο στα χωριά Αγία Σωτήρα, Δίλοφο, Μόρφη, Χρυσαυγή, Κορυφή, Καλλονή, Τρίκορφο αλλά και την προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού. Ο Μητροπολίτης  Σισανίου – Σιατίστης Ιεροθέου Ανθουλίδης, διέθεσε 250 γρόσια, από αρχιερατική λειτουργία κι άλλες ιεροτελεστίες στον Πεντάλοφο, κατά το πανηγύρι της 8ης Σεπτεμβρίου.

 

ΓΕΦΥΡΙ ΔΑΣΥΛΛΙΟΥ

 

ΓΕΦΥΡΙ ΔΟΤΣΙΚΟΥ

Στην πλατεία του  γραφικού χωριού  Δοτσικό, βρίσκεται αυτό το όμορφο πέτρινο γεφύρι κάτω από το οποίο κυλούν τα γάργαρα νερά του ποταμού Βενέτικου. Μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, το χωριό με το πέτρινο γεφυράκι του, μοιάζει να βγήκε από κάποια σελίδα παραμυθιού.

Τα μικρά πέτρινα σπιτάκια, οι καταπράσινες πλαγιές και το γεφυράκι στη μέση που ενώνει τις δύο συνοικίες του χωριού, συνθέτουν εικόνες ξεχωριστής ομορφιάς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1060 μέτρων,  που είναι το μεγαλύτερο από το υψόμετρο όλων των γεφυριών της Μακεδονίας, άλλα είναι και το μοναδικό στην περιοχή που βρίσκεται μέσα σε οικισμό. Κτίστηκε με χορηγίες των κατοίκων.

ΔΟΤΣΙΚΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - Πρόκειται για ένα πέτρινο παραδοσιακό χωριό με  ένα πανέμορφο μονότοξο πετρόκτιστο γεφύρι 4

ΔΟΤΣΙΚΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - Πρόκειται για ένα πέτρινο παραδοσιακό χωριό με  ένα πανέμορφο μονότοξο πετρόκτιστο γεφύρι 1

Θωμάς Μπιζιούρας

ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΓΚΕΛΙΑ

Η πυκνή βλάστηση που το περιβάλλει και τα τιρκουάζ νερά του Βενέτικου προσθέτουν μοναδική ομορφιά   σε αυτό το μικρό πέτρινο γεφυράκι που βρίσκεται κοντά στο χωριό Τρίκωμο. Το γεφύρι χρησίμευε για τη   μετακίνηση των κατοίκων του Μοναχιτίου και του Μικρολίβαδου προς τα Γρεβενά.

Κτίστηκε από τον Στέργιο Λάζο ενώ η δεύτερη καμάρα που  έπεσε γύρω στα 1914 και επισκευάστηκε με έξοδα του τσέλιγκα Τασιούλα Αναγνώστου Αποστολίδη από το Τρίκωμο.Λέγεται ότι είναι προγενέστερο του Αζιζ Αγά.

 

ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΓΚΕΛΙΑ 1

ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΓΚΕΛΙΑ 2

ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΓΚΕΛΙΑ 3

Θωμάς Μπιζιούρας

 

 

ΓΕΦΥΡΙ  ΣΤΑΥΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ένα γεφύρι διαφορετικό απ’ τα άλλα με τα λιγοστά νερά να κυλούν κάτω από τις πανέμορφες καμάρες του, ενώ άλλοτε να στερεύουν εντελώς. Η γύρω φύση που αλλάζει την ενδυμασία της ανάλογα με την εποχή, περιβάλλει με την ομορφιά της το υπέροχο αυτό τοξωτό γεφύρι δημιουργώντας μία εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς.

Κτίστηκε στις αρχές του 1900. Βρίσκεται στο Σταυροπόταμο (παραπόταμο του Βενέτικου), δίπλα στο δρόμο Γρεβενών – Μετσόβου, πάνω από το χωριό Κηπουρειό.

 

 

ΓΕΦΥΡΙ  ΣΤΑΥΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 1

Θωμάς Μπιζιούρας

ΓΕΦΥΡΙ  ΣΤΑΥΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 2

Θωμάς Μπιζιούρας

ΓΕΦΥΡΙ  ΣΤΑΥΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 3

 

ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΑΜΠΕΚΙ

Ένα γεφύρι το οποίο το μικρό ρέμα που γεφυρώνει έχει σχεδόν στερέψει. Το μικρό ρεματάκι εκβάλει στο Βενέτικο ποταμό μέσα σε ένα ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο. Βρίσκεται στο χωριό Κρανιά Γρεβενών.

 

ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΑΜΠΕΚΙ 1

ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΑΜΠΕΚΙ 2

 

 

ΓΕΦΥΡΙ ΠΡΑΜΟΤΙΤΣΑ

Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το εντυπωσιακό πέτρινο  γεφύρι κτίστηκε από κάποιον τσέλιγκα που έχασε την μονάκριβη κόρη του στα ορμητικά νερά του ποταμού και έδωσε τα χρήματα για να χτιστεί το γεφύρι. Η κατασκευή του έγινε γύρω στα 1870.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο γεφύρι, ένα πραγματικό έργο τέχνης που βρίσκεται στα όρια των νομών Γρεβενών  και Κοζάνης, στον ποταμό Πραμόριτσα, παραπόταμο του Αλιάκμονα, μεταξύ των χωριών Κληματάκι και Ανθοχώρι. Το γεφύρι είναι τετράτοξο, με κύριο τόξο το βόρειο, ελεύθερου ανοίγματος 15μ. και ύψους 9μ.Με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 49μ..

Το θαυμαστό αυτό οικοδόμημα διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου σε μήκους γεφυριού στην Μακεδονία.

ΓΕΦΥΡΙ ΠΡΑΜΟΤΙΤΣΑ 1

sykas

ΓΕΦΥΡΙ ΠΡΑΜΟΤΙΤΣΑ 2

dianellos

ΓΕΦΥΡΙ ΖΙΑΚΑ

Βρίσκεται  στο χωριό Ζιάκα Γρεβενών  και κτίστηκε στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Στο σημείο αυτό έγινε μάχη μεταξύ των Τούρκων και δύο θρυλικών αδελφών του Θεόδωρου και του Γιαννούλα Ζιάκα  από όπου πήρε και το όνομα του το γεφύρι.

Το ειδυλλιακό τοπίο που  περιβάλει  το γεφύρι, δημιουργεί  μία πανέμορφη εικόνα όπου περιπλέκονται αρμονικά τα στοιχεία της φύσης, της παράδοσης και της ιστορίας. Μέσα από τις απόκρημνες πλαγιές του Όρλιακα και τα απόκρημνα βράχια ξεπροβάλει αυτό το υπέροχο τοξωτό γεφυράκι, ένα θαυμαστό  έργο τέχνης, που κοσμεί μοναδικά την υπέροχη φύση γύρω του.

ΓΕΦΥΡΙ ΖΙΑΚΑ 1

Θωμάς Μπιζιούρας

ΓΕΦΥΡΙ ΖΙΑΚΑ 2