Film Office Δυτικής Μακεδονίας
Παραδοσιακά Χωριά Γρεβενών

Παραδοσιακά Χωριά Γρεβενών

Παραδοσιακά Χωριά Γρεβενών

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΩΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΣΠΗΛΑΙΟ

Ένα γραφικό καταπράσινο χωριουδάκι όπως σχεδόν όλα τα χωριά των Γρεβενών και ένας από τους παλιότερους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας. Ο οικισμός έχει χτιστεί στις ανατολικές παρυφές της Πίνδου, στους πρόποδες του όρους Σταυρού, που παλιά ονομαζόταν «Σπίλος», που είναι συνέχεια του Καρέτσου και του Όρλιακα και απέχει 25 χλμ. από τα Γρεβενά.

 

σπηλαιο2

 

σπηλαιο5

 

σπηλαιο6σπηλαιο7

 

ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΡΤΙΤΣΑ ΓρεβενώνΓεφύρι Πορτίτσας

Παναγιά-σπήλαιο

Ιερά Μονή Παναγίας

 

ΔΟΤΣΙΚΟ

Πρόκειται για ένα πέτρινο παραδοσιακό χωριό με  ένα πανέμορφο μονότοξο πετρόκτιστο  γεφύρι στο κέντρο του, το οποίο συμπληρώνει μοναδικά την εικόνα του και γεφυρώνει τον παραπόταμο του Βογατσικού, Δοτσικιώτη.

Τα περισσότερα σπίτια είναι πέτρινα παραδοσιακά, χτισμένα γύρω στο 1900 και συνδυασμένα με το γεφύρι συνθέτουν  μια πανέμορφη εικόνα. Στην πλατεία γραφικά καφέ και ταβέρνες προσφέρουν μοναδικές στιγμές ανάπαυλας  στον επισκέπτη.

Εδώ έγιναν και τα περισσότερα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Μεγαλέξανδρος» το 1979. Είναι ορεινός οικισμός και  βρίσκεται σε υψόμετρο 1.060 μέτρων.

 

δοτσικό-5

δοτσικό-2

δοτσικο-3

 

 

ΚΑΛΛΟΝΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η Καλλονή είναι μια πραγματική καλλονή κτισμένη σε  υψόμετρο 1.000  μέτρων. Τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά καλντερίμια συνθέτουν ένα πραγματικά κινηματογραφικό σκηνικό. Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Γρεβενών περιτριγυρισμένο από τη μοναδική φύση που συναντάμε σε ολόκληρο το νομό.

Εκτός από την αρχιτεκτονική των σπιτιών ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοπικές συνταγές και τα ντόπια κρασιά που σερβίρονται στα ταβερνάκια της πλατείας.

ΚΑΛΛΟΝΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1

καλλονή ΚΑΛΛΟΝΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2

 

ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 

Ένα πανέμορφο χωριουδάκι με καταπράσινα τοπία, σπιτάκια με αυλές γεμάτες ανθισμένα δένδρα και λουλούδια και γραφικά μικρά καφενεδάκια στην όμορφη πλατεία του. Το χωριό Περιβόλι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1350  μέτρων, στα όρια της Κοινότητας όπου  ανήκει ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου «ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ».

Χάρις την πυκνή βλάστηση της περιοχής παράγεται εξαιρετική ξυλεία αλλά και πολύ γευστικά παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα όπως φέτα, κεφαλοτύρι, βούτυρο και μυζήθρα  από το αιγοπρόβειο γάλα. Το καλοκαίρι το χωριό αποκτά ζωή αλλά και σημαντικός είναι ο νέο αναπτυσσόμενος οικοτουρισμός.

 

ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1 ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2

 

ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η ονομασία του χωριού προέρχεται πιθανότατα από το Φίλιππο, Βασιλιά της Μακεδονίας. Οι Φιλιππαίοι είναι ορεινό χωριό  χτισμένο σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στις πλαγιές του Σμόλικα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας.

Το χωριό μαζί με την Αετιά και την Κουρούνα αποτελούν την τοπική κοινότητα Φιλιππαίων που ανήκει στην δημοτική ενότητα Φιλιππαίων της οποίας είναι έδρα. Οι περισσότεροι κάτοικοι  ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

 

 

φιλιπαοι4

 

φιλιπαοι6

 

ΣΜΙΞΗ

 

Η ορεινή Σμίξη είναι το τελευταίο χωριό στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Βσιλίτσα. Το όνομα της προέρχεται  από τη “σμίξη” των οικισμών Πινακάδες και Μπίγκα, οι κάτοικοι των οποίων ήθελαν να γλιτώσουν από την ελονοσία.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στην πλαγιά του όρους Βασιλίτσα, του συμπλέγματος Πίνδος και απέχει από τα Γρεβενά 38 χλμ. Αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας και σημαντικό χειμερινό προορισμό λόγω της γειτνίασης του με το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

 

σμιξη9

 

ΣΜΙΞΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

 

βαλιανοστρα

 

ΣΑΜΑΡΙΝΑ

Ένα ακόμη αρχοντικό βλαχοχώρι. Η Σαμαρίνα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1400-1550μ. στις Β.Α. πλαγιές του Όρους Σμολικα και είναι το πιο  ορεινό χωριό των Βαλκανίων. Βρίσκεται στη Βόρεια Πίνδο, κοντά στα σύνορα Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Τα  άφθονα κρύα νερά, το ασύγκριτο φυσικό τοπίο αλλά και το υγιεινό της  κλίμα  είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους που αυτό το  αρχοντικό χωριό των  Βλάχων είναι ονομαστό πέρα από τα σύνορα του νομού. Πανέμορφη επίσης είναι και η πλατεία της με τα πολλά ταβερνάκια που προσφέρουν ευωδιαστά φαγητά και κυρίως το γευστικότατο αρνί της σούβλας.

Ο πληθυσμός της το καλοκαίρι είναι περίπου 2.000 κάτοικοι, ενώ το 1ο 15νθημερο του Αυγούστου μπορεί να  φτάσει και τις 5.000 κατοίκους. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει ο ναός της κοίμησης της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1819.  Χαρακτηριστικό είναι το πεύκο που φύτρωσε στο ιερό του ναού και το οποίο εξέχει πάνω από τη στέγη, ενώ οι ρίζες του δεν φαίνονται πουθενά μέσα στο ναό.

 

Σαμαρίνα Γρεβενών 1

σαμαρίνα3 

ΜΑΥΡΑΝΑΙΟΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Βρίσκεται σε  υψόμετρο 780μ και είναι  το πρώτο χωριό που συναντάμε από τα Γρεβενά προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας σε απόσταση 35 χιλ. από το χιονοδρομικό και 10 χιλ. από τα Γρεβενά.

Χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι το γεφύρι του Ζιάκα και η γραφική λίμνη των Μαυραναίων.

 

ΜΑΥΡΑΝΑΙΟΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - Γεφύρι Ζιάκα

Γεφύρι Ζιάκα

 

 

error: