Film Office Δυτικής Μακεδονίας
Λίμνες Γρεβενών

Λίμνες Γρεβενών

Λίμνες Γρεβενών

ΛΙΜΝΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 

ΛΙΜΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΑΛΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Βρίσκεται στην περιοχή Φλουριά και  σε υψόμετρο 540 μέτρων και  ανήκει στο Δήμο Χασίων. Υπάρχουν δύο  μικρά ποτάμια, η  ‘’Ποταμιά’’ και η ‘’Καραβίδα’’ που πηγάζει από το Γήλοφο, τα οποία και τα δύο  χύνονται στον Αλιάκμονα. Το τοπίο συνθέτουν διάσπαρτοι μικροί καταρράχτες αλλά και ένα μικρό τεχνητό φράγμα.

Πανέμορφη εικόνα είναι ο ξύλινος φράχτης που εκτείνεται κατά μήκος της όχθης της σε μία περιοχή που οι ντόπιοι επιλέγουν συχνά να κάνουν πικ-νικ δίπλα στο πανέμορφο παραλίμνιο τοπίο. Στα νερά της λίμνης ζουν διάφορα είδη πάπιας αλλά και μπράνες, κεφάλια και άλλα ψάρια.

Από την κορυφή  του Προφήτη Ηλία, η θέα προς την περιοχή Φλουριά και το όρος Βουνάσα είναι εκπληκτική. Επίσης είναι υπέροχη η διαδρομή μέσα στο δρυόδασος της περιοχής,  ενώ από την πηγή Σούτσα εκτός από το νερό πηγάζει και εύφλεκτο αέριο.

κατακαλη

ΛΙΜΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΑΛΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

ΛΙΜΝΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΝΟΙΞΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ένα χιλιόμετρο κάτω από το εγκαταλειμμένο χωριό  Μελίσσι  βρίσκεται η λίμνη του χωριού Άνοιξη Γρεβενών. Εκτός από  το γριβάδι διαβιούν και άλλα μικρότερα είδη ψαριών. Εδώ τα αποδημητικά πουλιά κάνουν μία στάση για να συνεχίσουν το μακρινό ταξίδι τους προς το νότο.

Επιτρέπεται μόνο το ψάρεμα με αγκίστρι, ενώ κάθε καλοκαίρι γίνεται διαγωνισμός για το ποιος θα πιάσει το μεγαλύτερο ψάρι με καλάμι. Γύρω υπάρχουν δάση με βελανιδιές, ιτιές και κέδρους.

Οι ξεροί κορμοί των βελανιδιών που έμειναν μέσα στο νερό όταν έγινε το φράγμα, αποτελούν εκτός από παρατηρητήρια πουλιών  και μια μακρινή ανάμνηση.

λιμνηανοιξη

 

ΛΙΜΝΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΗΔΟΝΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η μικρή λιμνούλα με τα γαλαζοπράσινα νερά μαζί με το καταπράσινο φυσικό  περιβάλλον συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο. Βρίσκεται  κοντά στο χωριό Αηδόνια ενώ απέχει λίγα χλμ από την πόλη των Γρεβενών. Εδώ διαβιούν διάφορα είδη πουλιών και ψαριών.

λιμνηαηδονια

 

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Σύμφωνα με τον μύθο, στις δρακολίμνες του Σμόλικα και της Τύμφης κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλον. Η  δρακολίμνη του Σμόλικα ενώ έχει άσπρες πέτρες στην όχθη της, οι πέτρες στο βυθό είναι κατάμαυρες.

Στη δρακολίμνη  της Τύμφης όμως συμβαίνει το αντίθετο. Σύμφωνα πάλι με έναν άλλο τοπικό μύθο ο δράκος του Σμόλικα γινόταν κριάρι και προσπαθούσε να ξεγελάσει τα πρόβατα για να τα κατασπαράξει. Έτσι οι βοσκοί της περιοχής δεν έβοσκαν τα πρόβατα στην όχθη της λίμνης.

Οι δρακολίμνες βρίσκονται στην υψηλότερη κορυφή του Σμόλικα σε υψόμετρο 1960 και 1940 μέτρων, πάνω στα υψίπεδα του όρους Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Στα νερά τους διαβιούν αμφίβια όπως βατράχια και τρίτωνες και ένα άλλο περίεργο αμφίβιο που μοιάζει με μικρό δράκο 8 εώς 12 εκατοστών.

 

φλεγγα1

 

 

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

φλεγγα

ΛΙΜΝΗ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ

Η λίμνη του Ιλαρίωνα είναι μία όμορφη τεχνητή λίμνη που συνδυάζεται αρμονικά με το κάλλος του φυσικού τοπίου που την περιβάλλει. Εξαιρετική είναι η θέα από την ιερά Μονή του Αγίου Νικάνορος, της Ζάβορδας, όπου και ασκήτεψε ο Άγιος.

Επίσης η εικόνα του Μοναστηριού αλλά και του Ασκητηρίου που κρέμεται από τα βράχια, συνδυάζεται απόλυτα με την άγρια ομορφιά του φυσικού τοπίου και της λίμνης. Στις όχθες της λίμνης βρίσκεται επίσης και η Παναγία Τορνικίου που αποτέλεσε  Ιερά Μονή από τον  12Ο  αιώνα και σήμερα προστατευόμενο ιστορικό μνημείο.

Η λίμνη δημιουργήθηκε το 2012, από το τέταρτο φράγμα της ΔΕΗ και γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα  στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών. Σκοπός ήταν η  παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και την  ύδρευση της Θεσσαλονίκης.

ΛΙΜΝΗ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ 1 ΛΙΜΝΗ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ 2 ΛΙΜΝΗ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ 3 ΛΙΜΝΗ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ 4 ιερά Μονή του Αγίου Νικάνορος, της Ζάβορδας

Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος,  Καίτη Παπαναούμ

ΛΙΜΝΗ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ 5 ιερά Μονή του Αγίου Νικάνορος, της Ζάβορδας

Καίτη Παπαναούμ

ΛΙΜΝΗ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ 6

 

I.M. Κοίμησης Θεοτόκου Τορνικίου

Η Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου ήταν γυναικεία Ορθόδοξη μονή, κοντά στο Τορνίκι Γρεβενών. Κτίστηκε τον 12ο αιώνα σε χαμηλό λόφο, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα. Το καθολικό είναι διώροφο και ισόγειο. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται τα έτη 1481 και 1730. Ο σεισμός τον Μάιο του 1995 δημιούργησε μεγάλες ζημιές. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2001.

Μετά την κατασκευή του 4ου φράγματος στον Αλιάκμονα και η τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα, η Ι.Μονή κινδύνευε από τον κατακλυσμό των νερών και έτσι το 2011 μετακινήθηκε κατά 140 μέτρα πιο πάνω σε μία πλαγιά με κλίση 25% προκειμένου να διασωθεί. Από τη θέση που βρίσκεται σήμερα το μνημείο, η θέα του προς τη λίμνη είναι μαγευτική.

I.M. Κοίμησης Θεοτόκου Τορνικίου

 

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΥΡΙ

Στο χωριό Μεσολούρι , το μονοπάτι που βρίσκεται  δίπλα στη γέφυρα οδηγεί στους καταρράκτες  της «Στεργιάνως τον βυρό». Οι  πανέμορφοι καταρράκτες  που γεμίζουν μικρά κυκλώματα τα οποία  προσομοιάζουν με φυσικές πισίνες δημιουργούν ένα σκηνικό μοναδικό.

Τα κρυστάλλινα κρύα νερά μπορεί να τα απολαύσει όποιος αντέχει το μπάνιο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΥΡΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΥΡΙ

Θωμάς Μπιζιούρας

 

error: