Film Office Δυτικής Μακεδονίας
Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας

ΝΥΜΦΑΙΟ

    Το παραμυθένιο χωριό Νυμφαίο με τα πανέμορφα αρχοντικά, προσφέρει άριστες υποδομές μέσα σε ένα παραδοσιακό τοπίο φυσικής και αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Αυτό το ιστορικό χωριό της Φλώρινας που κατοικήθηκε από το 14ο αιώνα γνώρισε μεγάλη οικονομική άνοδο  από τον 18ο μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι έμποροι του Νυμφαίου εξαπλώθηκαν σε διαφορές χώρες της Ανατολής και της Δύσης.

Το χωριό συγκαταλέγεται στα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.

 

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΝΥΜΦΑΙΟ 2

νυμφαιο

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΝΥΜΦΑΙΟ 3

Μιχάλης Τσίρλης

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΝΥΜΦΑΙΟ 4

Μιχάλης Τσίρλης

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΝΥΜΦΑΙΟ 1

    Καίτη Παπαναούμ

νυμφαίο

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΝΥΜΦΑΙΟ 5

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΝΥΜΦΑΙΟ 6

Μιχάλης Τσίρλης

ΛΑΙΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

   Ο Λαιμός Πρεσπών είναι ένα γραφικό μικρό χωριουδάκι κτισμένο στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα. Το χειμώνα έχει 185 μόνιμους κατοίκους. Η θέα  στις λίμνες από το λόφο όπου βρίσκεται το εξωκλήσι του Αι Γιάννη είναι μαγευτική.

Υπάρχουν δυο παλιές εκκλησιές, της Αγίας Παρασκευής και της Υπαπαντής που κτίστηκαν το 1896 και το 15ο αιώνα αντίστοιχα.

 

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΛΑΙΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 1

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΛΑΙΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 2

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 

   Ο Άγιος Αχίλλειος είναι ένα μικρό πανέμορφο νησάκι στη Μικρή Πρέσπα το οποίο κατοικείται από μόλις 21 κατοίκους. Υπάρχουν πολλές Βυζαντινές εκκλησίες και ένας Βυζαντινός οικισμός που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Λύκης.

Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο από το οποίο  και  πήρε το όνομα του ολόκληρο το νησί, είναι η εκκλησία του Αγίου Αχίλλειου.

Πρόκειται για μια τρίκλιτη Βασιλική που κτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. Την έκτισε ο Τσάρος Σαμουήλ και εκεί φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Αχίλλειου.

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 

ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 

   Οι Ψαράδες βρίσκονται στη Μεγάλη Πρέσπα, στη νοτιότερη όχθη της λίμνης και έχουν 83 κατοίκους. Πρόκειται για ένα  πανέμορφο,  παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται υπό καθεστώς σχετικής προστασίας ως προς την αρχιτεκτονική των κτιρίων του.

Απέχει 59 χιλιόμετρα από την Φλώρινα και ανήκει στο Δήμο Πρεσπών.

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας Ψαράδες 1

Καίτη Παπαναούμ

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας Ψαράδες 2

Καίτη Παπαναούμ

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας Ψαράδες 3

Καίτη Παπαναούμ

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας Ψαράδες 4

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 

  Ο Άγιος Γερμανός ένα γραφικό ορεινό χωριό της Φλώρινας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1,040 μέτρων. Το χειμώνα ζουν εκεί περίπου 180  μόνιμοι κάτοικοι.

Η μοναδική γραφικότητά του και η τοποθεσία του στα 1040 μέτρα πάνω από τη λίμνη μεγάλη Πρέσπα τον καθιστά δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

αγιος γερμανος

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ 1

Χρήστος Μήντσες

 

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

    Ο ναός του Αγίου Γερμανού κτίστηκε το 10ο αιώνα, και διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, με το όνομα “Γέρμαν”. Πρόκειται για έναν εγγεγραμμένο σταυροειδή  ναό με τρούλο, που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα.

Μία μοναδική Εκκλησία βυζαντινής τεχνοτροπίας!

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 3 - Ο ναός του Αγίου Γερμανού

              ΠΛΑΤΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Το Πλατύ είναι ένα όμορφο ορεινό χωριουδάκι που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 880 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Βαρνούς.

Το χειμώνα κατοικείται από μόλις 80  άτομα που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τον αργοτουρισμό ενώ κάποιοι είναι ιδιοκτήτες  μικρών επιχειρήσεων. Η  παλιά ονομασία Στέρκοβο σημαίνει πελαργός, όνομα που ίσως να προέρχεται επειδή εκεί υπάρχει η υψηλότερη φωλιά πελαργών στην Ευρώπη ύψους 950 μέτρων

 

Το  βυζαντινό  εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου η “Μεταμόρφωσης του Σωτήρος”, που χρονολογείται από το 1591, με πολύ σημαντικές βυζαντινές αγιογραφίες στο εσωτερικό του.

ΣΚΛΗΘΡΟ 

     Το Σκλήθρο είναι χτισμένο στα 680 μέτρα στους πρόποδες του Βιτσίου, σε μια μικρή κοιλάδα όπου ενώνονται 3 ποταμοί. Βρίσκεται  λίγα χλμ. από το Λέχοβο και το Νυμφαίο.

  Στη μεγάλη βλάστηση της περιοχής οφείλεται η παλιά ονομασία του, Ζελενίτσι που σημαίνει πράσινο, ενώ στο δένδρο σκλήθρο που υπάρχει κοντά στα ρέματα της περιοχής. οφείλεται η νέα του ονομασία.

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΣΚΛΗΘΡΟ 1

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΣΚΛΗΘΡΟ 2

 

ΚΡΑΤΕΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

     Το Κρατερό βρίσκεται τις πλαγιές του όρους Βαρνούντα και έχει 87 κατοίκους. Είναι ένα γραφικό πανέμορφο χωριουδάκι περιτριγυρισμένο από το πράσινο και τα πολλά τρεχούμενα νερά όπου παλαιοτέρα υπήρχαν πολλές καραβίδες.

    Εκεί οφείλεται και  το παλιότερο όνομα του Ράκοβο. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει και η προτομή του Μακεδονομάχου Παύλου Νικολαίδη. Η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία και τα μοναδικής αρχιτεκτονικής παραδοσιακά  κτήρια ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο.

    Τα πέτρινα αρχοντικά αλλά και το δημοτικό σχολειό θα τραβήξουν σίγουρα  την προσοχή, όσο βέβαια και η μαγευτική  φύση που το περιβάλλει.

κρατερό

 

error: