Film Office Δυτικής Μακεδονίας
Λίμνες Φλώρινας

Λίμνες Φλώρινας

Λίμνες Φλώρινας

ΠΡΕΣΠΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Δύο υπέροχες λίμνες που χωρίζονται από μία μικρή λωρίδα γης. Τα χρώματα, του μπλε και του πράσινου που κυριαρχούν σε αυτό το τοπίο, δημιουργούν μία φανταστική εικόνα.

Ένα τοπίο μέσα στο οποίο τα μικρά ψαροχώρια, τα νησάκια και οι νησίδες, μπλέκονται αρμονικά με την πλούσια βλάστηση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον απέραντης ομορφιάς και γαλήνης που σε ταξιδεύει στον υδάτινο ορίζοντα που εκτείνεται μπροστά σου.

 

Λίμνες Φλώρινας Πρέσπες 1

Λίμνες Φλώρινας Πρέσπες 1

Καίτη Παπαναούμ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ

Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 853μ. και έχει έκταση 288 τ.χλμ. Στα καταγάλανα νερά και στις όχθες τις λίμνης ζει ένα μοναδικό οικοσύστημα  αποτελούμενο από διάφορα είδη ψαριών, πουλιών φυτών, θηλαστικών αλλά και ερπετών και αμφίβιων.

Στα πεντακάθαρα νερά κολυμπούν μπριάνες, γριβάδια, τσιρόνια και κέφαλοι, ενώ στον ουρανό κάνουν τις βόλτες τους ροδοπελεκάνοι και αργυροπελεκάνοι.

 

Λίμνες Φλώρινας Πρέσπες 3 - Μεγάλη Πρέσπα

Καίτη Παπαναούμ

ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ

Η Μικρή Πρέσπα έχει έκταση 44 τ.χλμ. και ανήκει σχεδόν όλη στη χώρα μας. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι το πανέμορφο νησί του Αγίου Αχιλλείου που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται εκεί.

Η Μικρή Πρέσπα προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar ενώ είναι ένας από τους 11 Ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας.

Λίμνες Φλώρινας Πρέσπες 4 - Μικρή Πρέσπα

Καίτη Παπαναούμ

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

Πρόκειται για ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι με μόλις έντεκα κατοίκους. Στο λόφο πάνω από το χωριό  υπάρχουν τα ερείπια της βασιλικής του Αγ. Αχίλλειου που χτίστηκε τον 10ο αιώνα από τον Τσάρο Σαμουήλ.

Από εκεί η θέα προς το βρωμολίμνι είναι φανταστική. Κατάφυτες όχθες, σμήνη πουλιών που πετούν σε έναν καταγάλανο ουρανό, το υπέροχο γαλάζιο της λίμνης, αλλά και η ιερότητα του ιστορικού ναού σε καθηλώνουν και σε μαγεύουν.

Ένα μονοπάτι οδηγεί στα ερείπια, ενώ εάν κάποιος το συνεχίσει θα οδηγηθεί στην άλλη άκρη του νησιού όπου θα αντικρίσει έναν τεράστιο σταυρό που τον έχει στήσει εκεί η Μητρόπολη Φλώρινας.

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ Ασκητήριο

 

ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

Η  γραφικότητα αυτού του χωριού που είναι κτισμένο στην άκρη ενός όρμου, είναι μοναδική. Βρίσκεται στη Μεγάλη Πρέσπα και έχει ελάχιστους κατοίκους. Από εκεί μπορεί κάποιος να νοικιάσει βάρκες που λέγονται πλάβες και να θαυμάσει τα ασκητήρια που είναι χωμένα μέσα στα βράχια αλλά και τις βραχογραφίες που είναι ζωγραφιές πάνω στην επιφάνεια των βράχων.

Στα νότια υπάρχει μία περιοχή με σπάνια  δένδρα, ενώ  λίγο έξω από το χωριό, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Επίσης υπάρχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, γι αυτούς που θέλουν να ζήσουν τη μαγεία των εναλλακτικών διακοπών.

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας Ψαράδες 4

Παραδοσιακά Χωριά Φλώρινας Ψαράδες 1

Καίτη Παπαναούμ

 

.

 

 

ΜΙΚΡΟΛΙΜΝΗ ΠΡΕΣΠΩΝ

Σε αυτό το ονειρεμένο ψαροχώρι, το σκηνικό είναι μαγευτικό, όταν ο βασιλεμένος ήλιος γεμίζει με ροζ ανταύγειες τα καταγάλανα νερά της λίμνης.

Υπέροχες εικόνες δημιουργούνται με τα χρώματα του δειλινού και τα σμήνη των ροδοπελεκάνων και των λευκών γλάρων που πετούν κατά μήκος της. Η Μικρολίμνη είναι μικρό παραλίμνιο χωριό με μόλις 46 κατοίκους, βλάχικης κυρίως καταγωγής, ενώ πριν από δυο δεκαετίες υπήρχαν ακόμη τα καλυβάκια των Σαρακατσάνων φτιαγμένα από κορμούς δέντρων, ξύλα και κλαδιά ελάτων.

Στην περιοχή ζουν ακόμη Σαρακατσαναίοι αλλά ο αριθμός τους τώρα πια είναι πολύ μικρός.

μικρολίμνη-πρεσπών

ΛΙΜΝΗ ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑ

Μία υπέροχη λίμνη με σκηνές κινηματογραφικές. Μικροσκοπικές προβλήτες στην άκρη, υδρόβια φυτά που ξεπροβάλουν από τη νερά, κατακίτρινα καλάμια στις όχθες.

Η λίμνη Χειμαδίτιδα με έκταση 10,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι μεγαλύτερη από την Ζάζαρη. Είναι σχετικά ρηχή και οι όχθες της καλύπτονται κυρίως από καλαμιώνες και έλη.

Στα Βορειοδυτικά βρίσκονται τα χειμαδιά που είναι στάνες που κάποτε χρησίμευαν για να ξεχειμωνιάζουν τα κοπάδια και οι κάτοικοι του Λεχόβου. Από εκεί πήρε και την ονομασία Χειματίτιδα.

Λίμνες Φλώρινας - Χειμαδίτιδα

 

ΛΙΜΝΗ ΖΑΖΑΡΗ

Τα πυκνά δάση, οι καλαμιώνες, τα έλη και τα λιβάδια δημιουργούν ένα τοπίο μαγευτικό. Ο πλούσιος βιότοπος γύρω από τη λίμνη Ζάζαρη φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών και ψαριών. Το όνομα της προήλθε από το επώνυμο του πρώτου ιδιοκτήτη της.

Άλλες ονομασίες της είναι, λίμνη Λιμνοχωρίου και Μικρολίμνη. Βρίσκεται στα νότια και έχει έκταση 2.000 στρέμματων ενώ η περίμετρος της φτάνει τα 6 χλμ. Η Ζάζαρη είναι συνδεδεμένη βιβλιογραφικά με την λίμνη Χειμαδίτιδα που βρίσκεται νοτιότερα.

Στα βόρεια χωρίζεται με χαμηλούς λόφους από την κοιλάδα Κλεισούρα και το ύψωμα Τσούκα του Νυμφαίου και στα ανατολικά καταλήγει στις άκρες της μεγάλης πεδιάδας της Εορδαίας. Οι δύο λίμνες αποτελούν το αποτέλεσμα της υδρολογικής λεκάνης που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Βίτσι, Βόρας, Άσκιο και Βέρμιο, ενώ συνδέονται υδρολογικά και με τις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών.

Λίμνες Φλώρινας Ζάζαρη

Ιωαννίδης Γιάννης

 

ΛΙΜΝΗ ΠΕΤΡΩΝ

Τα χρώματα του δειλινού ειδικά το φθινόπωρο δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Ροζ, μωβ και μπλε νερά, πράσινα φυτά που ξεπροβάλουν μέσα από τη λίμνη και μικρές ξύλινες βαρκούλες αφημένες στις όχθες συνθέτουν ένα σαγηνευτικό σκηνικό.

Εκεί, στους πρόποδες του Όρους Βόρας, σε υψόμετρο 600 μέτρων, η λίμνη Πετρών μοιάζει σαν να έχει δημιουργηθεί εκεί από τη φύση για κάποιο κινηματογραφικό γύρισμα. Παρόλο που είναι σχετικά μικρή αποτελεί καταφύγιο ζωής για πολλά πουλιά.

Έχει έκταση 12,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τροφοδοτείται μέσω καναλιού από τη λίμνη Χειμαδίτιδα και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί την γειτονική της Βεγορίτιδα.

 

Λίμνες Φλώρινας: λίμνη των Πετρών 1

Λίμνες Φλώρινας: λίμνη των Πετρών 2

Λίμνες Φλώρινας: λίμνη των Πετρών 3

 

ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ

Οι καταπράσινοι λόφοι, τα απόκρημνα βράχια και τα καταγάλανα νερά της λίμνης, δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς μέσα  σε μία πανδαισία χρωμάτων που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής.

Η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί το φυσικό καταφύγιο για χιλιάδες πουλιά και ψάρια ακόμη και το χειμώνα αφού τα νερά της δεν παγώνουν. Επίσης λόγω του βραχώδους ανάγλυφου βρίσκουν καταφύγιο και πολλά αρπακτικά πουλιά.

 

Λίμνες Φλώρινας: Βεγορίτιδα 1

Καίτη Παπαναούμ

Λίμνες Φλώρινας: Βεγορίτιδα 2
Καίτη Παπαναούμ

 

 

ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ) 

Στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και στους πρόποδες του όρους Καιμακτσαλάν βρίσκεται το όμορφο χωριό Άγιος Παντελεήμονας. Η φύση  γύρω από το χωριό που συνδυάζεται με τα υπέροχα χρώματα της λίμνης και τις μικρές βαρκούλες αραγμένες στην όχθη, δημιουργούν μοναδικές εικόνες.

Κοντά του βρίσκονται φημισμένοι τουριστικοί προορισμοί όπως το χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν, το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας, αλλά και το χωριό Νυμφαίο.

ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ) 

αγιος-παντελεήμονας