Ποτάμια – Φαράγγια – Γεφύρια Καστοριάς
ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΛΑΔΟΠΟΤΑΜΟΣ ΚΟΡΕΣΤΕΙΩΝ
Ο Λαδοπόταμος ή λιβαδοπόταμος είναι ο ποταμός των Κορεστείων που πηγάζει στα διάσελα ανάμεσα στο Βαρνούντα και το Βίτσι κοντά στη Βίγλα Πισοδερίου. Ρέει κατά μήκος μιας περιοχής με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος που δημιουργείται από τα παραδοσιακά πλινθόκτιστα χωριά και μεγάλα δάση βελανιδιάς.
Το ποτάμι που κυλά από το βορρά προς το νότο, περνά δίπλα από ήρεμες πλαγιές με δάση πλατύφυλλων δένδρων ενώ σε πολλά σημεία δημιουργεί απλώματα και ορεινές πεδιάδες.
Σε κάποια σημεία κυλά δίπλα από πυκνά παρόχθια δάση και σε άλλα, δίπλα από τις καλλιέργειες. Κινείται μεταξύ των νομών Φλώρινας και Καστοριάς και συμβάλει στον Αλιάκμονα. Καθώς περνά ανάμεσα σε πυκνά δάση και ανοίγματα, δημιουργεί πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα.
Τα νερά του κατευθύνονται προς τα νότια και βγαίνουν στο οροπέδιο της Ορεστίδας όπου το ποτάμι ενώνεται με άλλους δύο παραπόταμους που έρχονται από τα δυτικά και τις βόρειες πλαγιές του Γράμμου.
ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Πρόκειται για ένα φαράγγι με ύψος 70μ και μήκος 2 με 2,5μ, που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού Κορομηλιά Καστοριάς και διασχίζεται από τον ποταμό Λαδοπόταμο. Υπάρχουν πολυάριθμες σπηλιές που επικοινωνούν μεταξύ τους και οι οποίες κατά τη Βυζαντινή περίοδο ήταν σκήτες και ασκηταριά μοναχών.
Μία από τις σκήτες ανήκε στη Μονή Ταξιαρχών η οποία πιθανότατα ιδρύθηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Στη σκήτη αυτή υπάρχει το «Κάστρο της Κορομηλιάς» που είναι τα ερείπια ενός Βυζαντινού οχυρού. Τα γάργαρα κρυστάλλινα νερά του Λαδοπόταμου, κυλούν ανάμεσα στις βραχώδεις πλαγιές, που είναι κατάφυτες με θάμνους και δένδρα, δημιουργώντας μία πανέμορφη εικόνα.
ΓΕΦΥΡΙ ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙΟΥ
Το υπέροχο αυτό γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1866, έχει μία καμάρα που σχηματίζει τέλειο κύκλο. Είναι μονότοξο και Βρίσκεται στον ποταμό Λαδοπόταμο σε μία καταπράσινη περιοχή με δένδρα και θάμνους πάνω στις βραχώδεις όχθες του ποταμού.
Η περιοχή ονομάζεται χάνι Μπέρίκι γιατί εκεί κοντά υπήρχαν ένας νερόμυλος και ένα χάνι.
ΓΕΦΥΡΙ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
Πρόκειται για ένα μεγάλο πέτρινο γεφύρι με τέσσερις θόλους κάτω από τους οποίους περνάνε τα ορμητικά νερά του Αλιάκμωνα. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό εκτός από τους θόλους είναι και ο ξύλινος φράχτης, που δένει αρμονικά με το καταπράσινο τοπίο που το περιβάλλει.
Βρίσκεται στο χωριό Νεστόριο, στις παρυφές του Γράμμου.Στον χώρο γύρω από το γεφύρι διεξάγεται κάθε χρόνο το River Party Νεστορίου.
Ιωαννίδης Γιάννης
ΓΕΦΥΡΙ ΖΟΥΖΟΥΛΗΣ
Το γεφύρι της Ζούζουλης είναι χτισμένο στην θέση Καζάνια, γεφυρώνει το Ζουζουλιώτικο ρέμα και ενώνει τη Ζούζουλη με τα Γρεβενά και το Τσοτύλι. Η παράδοση αναφέρει ότι χτίστηκε με τη χορηγία ενός αγωγιάτη από τη Φούρκα της Κόνιτσας, εις μνήμη του αδερφού του που πνίγηκε στο ρέμα.
Μια άλλη εκδοχή θέλει να χτίστηκε με τη χρηματοδότηση του τοπικού άρχοντα, επειδή συγκινήθηκε από τον πνιγμό ενός μικρού κοριτσιού, όταν το τσελιγκάτο της επιχείρησε να διαβεί το ορμητικό ρέμα. Οι μάστορες ήταν από την Καστάνιανη της Κόνιτσας, που θεωρούνταν οι καλύτεροι της Ηπείρου.
Στη θεμελίωση παραβρέθηκε και ο Ζουζουλιώτης Μάνθος Δημήτριος (1867 -1952), χάρη στον οποίο η ημερομηνία κτίσης είναι γνωστή. Χτίστηκε το 1880. Το γεφύρι είναι μονότοξο με μήκος κοντά στα 25 μέτρα και ύψος τα 7.
ΓΕΦΥΡΙ ΚΟΥΣΙΟΥΜΠΛΗ
Το γεφύρι του Κουσιουμπλή βρίσκεται στον νομό Καστοριάς, στην κοινότητα της Ζούζουλης. Χτίστηκε στο τέλος του 18ου ή αρχές του 19ου αιώνα.Βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Βοΐου και του Σμόλικα στο Ζουζουλιώτικο ποτάμι. Ο ποταμός που περνάει κάτω από αυτό το γεφύρι είναι ο Σαραντάπορος (Κόνιτσας).
Οι περιοχές που ενώνει είναι η Ζούζουλη με το Επταχώρι και η Ήπειρος με την Δυτική Μακεδονία. Για το χτίσιμο του εργάστηκαν οι χτίστες Γεώργιος Δήμος, Τσιαμοχρήστος, και οι αδερφοί Γαλάνη, όλοι τους μάστορες από το Επταχώρι.
Είναι μονότοξο και έχει ενισχυμένα πλαϊνά ανοίγματα. Το μονότοξο αυτό γεφύρι, με τα πολύ ενισχυμένα πλαϊνά ανοίγματα, έχει άνοιγμα τόξου 14 μ., ύψος 8 μ., συνολικό μήκος 33 μ. και πλάτος 2,40 μ.